Wat is jullie motivatie geweest om naar Hongarije te verkassen?

  • huubthyssen1951@gmail.com

    Wat heeft jullie gemotiveerd om juist naar Hongarije te emigreren? Is het het weer,of misschien de huizen goedkoop,of de mentaliteit van de hongaren,misschien ook wel de mooie plekjes,of het goedkope land,wie weet brengt dit een leuke discussie op gang.Ben benieuwd. Gr.Marloes

  • Jos

    Ik denk dat bij veel mensen het goedkopere leven en de kostprijs van de huizen een doorslag gegeven heeft .

  • wizzerd

    Wat voor werk doet iedereen daar dan?

    Het lijkt me geen makkelijke economie om je kostje te verdienen.

    Wizzerd

  • bdrf

    Inderdaad van een Belgische pensioen uitkering kan men hier toch nog deftig leven ,maar niet te vergeten de omgeving ,de rust ,en de lage aankoopprijzen van de huizen . Iemand met een gemiddelde eigendom in B kan van dat geld hier 10 woningen kopen , of 1 en van de rest van het geld onbezorgd leven. Dit gaat natuurlijk niet op voor jongere gezinnen

  • Jos

    Wizzerd , denk je niet dat het grote merendeel gepensioneerden / invaliden en renteniers zijn die er van hun oude dag gaan genieten ?

  • wizzerd

    jawel, dat denk ik wel. Er zullen er toch ook zijn die daar ook gewoon werken>

    Ik moet nog lang wachten tot mijn pensioen.

    Wizzerd

  • A.R

    Hallo,

    Wij kregen gedurende circa 35 jaar regelmatig in Zoersel buitenlandse bezoekers en deze verbleven dan meestal enkele dagen bij ons.

    Onze eerste gast was een Hongaar, gespecialiseerd in de 2de wereldoorlog en vooral het Ardennenoffensief of de Herbst Nebel Krieg.

    Zelf kwamen wij af en toe in Hongarije soms op vakantie soms om andere redenen.

    We kregen daardoor een Hongaarse kennissenkring.

    Bij die kennissen behoorden een architecten echtpaar, waaraan we vroegn wat een boerderijtje dus een tanya ongeveer kostte. Toen circa 20 jaar geeleden was dat praktisch gratis. Uiteindelijk kozen voor een bouwgrond in de buurt van Budaapest en onze Hongaarse kennissen zorgden dat er een nieuw huisje kwam.

    Waarom wij hier nu wonen is

    = omdat hier alles veel rustiger is dan in Belgie. In Belgie had men de gewoonte om mij voor alles maar uitleg tee vragen , alhoewel ik geen BV ben.

    = levenskosten , rond Budapest zijn nu ongeveer gelijk als rond Antwerpen

    = wij houden , na al die jaren een beetje van dit land en zijn geschiedenis en hopen een klein beetje te helpen met de verdere opbouw van Hongarije.

    = we voelen dit als het zgn wendelpunkt in Europa, met prachtige steden zoals Budapest, Pecs, Eger, Wenen, Praag, Bratislava, Banska Bystrica, Belgrado ea.

    Wij wensen jullie alle een prettige weekeinde in Hongarije of waar ook.

    Groeten

    Fons en Ria

  • Jos

    Wizzerd , dat zal wel zijn , maar het zal toch wel een hele aanpassing zijn .Ik weet niet wat het gemiddelde loon is in Hongarije maar de prijs van een auto en luxe artikelen verschillen toch niet zoveel als in België .Ik denk toch als je hier zonder kapitaal toekomt je het toch zwaar zal krijgen , of je moet echt op zijn Hongaars gaan leven .

  • Munkadal

    De 1e keer dat ik naar Hongarije ging werd dat betaald door een reisverzekering.

    Mijn vader was hier op vakantie en had een nierstilstand gekregen en was stervend. Een week lang heb ik rond het ziekenhuis in Budapest gehangen en nam me voor om hier ooit terug te gaan om het beetje mooist dat ik van Hongarije gezien had, beter te kunnen bekijken.

    Jaren later zwierf ik hier dus rond in mijn kleine fiatje, met mijn rottweiler en mijn minitentje.

    Zo belandde ik ook in Aggtelek en nam deel aan een bezoek aan de grotten. Op het laatst lieten ze ons een donkere zaal inlopen en zachtjes begon muziek te spelen. Spotje hier aan en daar aan en de tranen liepen me opeens over de wangen. Ik verloor op dat moment mijn hart aan Hongarije.

    Hier wil ik wonen, dacht ik en na vele andere avonturen heb ik uiteindelijk mijn huis en huisraad in Nederland verkocht. Kocht ik een grote bestelbus waar ik zoveel mogelijk in propte en ging ik op weg.

    Ik spak geen Hongaars, kende er nauwelijks mensen en had er ook nog geen huis. Na heel veel nieuwe avonturen ben ik uiteindelijk bij een huis in Kapoly terecht gekomen. Ik stapte decoridor in en zonder ook maar iets van het huis, de tuin of wat dan ook gezien te hebben zei ik: verkocht, hier zal ik sterven. (lekker dramatisch hé?) Een week later werd ik 59 jaar. Ik woon hier nu 2,5 jaar, geniet van iedere dag, leef van het geld dat ik aan de verkoop van mijn huis over hield en werd op de koop toe (na 20 jaar alleen geleefd te hebben) superverliefd op een jonge Hongaar. We wonen nu bijna 2 jaar samen en ik zou nooit meer anders willen.

    Ik ben gelukkig.

    Groetjes, Munkadal.

  • A.R

    Hallo Jos ea,

    Ik ben gepensioneerd en dit als ambtenaar, dus volgens de Belgen met een behoorlijk pensioen.

    Echtgenote werkt niet meer , want in Belgie mag een gepensioneerde ambtenaar tussen 60 en 65 jaar slechts circa 7000 euro bruto per jaar bijverdienen, anders verlies ik mijn pensioen voor een jaar.

    Verderr is het leven hier rond Budaapest praktisch gelijk aan dat in Belgie.

    Sommige artikelen zijn zelfs duurder. Ik geef een voorbeeld. Een afstandsmeter van de firma Bosch kost hier meer dan het zelfde toestel in Belgie.

    vergelijk maar eens de prijs van diesel.

    Groeten.

    Fons