lemen huis renoveren

  • data

    Wij hebben een lemen huis gekocht .De binnen en buitenmuren zijn behoorlijk beschadigd.Ons is geadviseerd een aantal centimeters af van de muren af te bikken

    en daarna de muren opnieuw aan te smeren met cement .Maar het voordeel van een lemen huis is toch dat het zo gezond is omdat het zo goed ademt?

    Kan het zijn dat die paar centimeter cement aan de binnen en buitenkant niets uitmaken of ga ik het hele huis ermee verpesten .

    Misschien kunnen wij het veel beter kan laten repareren met leem?

    Ik weet ook niet of zoiets wel kan en of dit veel duurder zou zijn dan het aansmeren van het huis met cement?

    Zijn er mensen die al een dergelijke reparatie met cement of leem hebben laten uitvoeren bij hun lemen huis en kunnen ze mij hier iets over hun ervaringen hierover vertellen?

    mvg linda

  • seda1945@hotmail.com

    hallo

    Ik heb mijn lemen huis laten opknappen , door er een laag leem af te laten halen en er toen een laagje cement op te laten smeren. Dat zou ik dus nooit meer laten doen omdat de eerste winter na al dat werk de muren er niet meer uit zien ook het verfwerk is voor niets geweest (wat mij toch aardig wat gekost heeft Alles moet weer opnieuw gebeuren. dus volgens mij moet je wat anders bedenken.

    Groet van Wil Jansen

  • bram

    heb je een privebericht gestuurd.

    is ook al meerdere keren behandeld op dit pb kijk eens in zoeken.

  • data

    Bedankt voor de reacties.

    Heeft er iemand ook nog iemand ervaring in het terugbrengen van leem aan de muren of is dit uitgesloten? of onbetaalbaar dat zou ook kunnen

    mvg,

    Linda

  • Oehoeboeroe

    Herstel met leem heb ik nog nooit gezien. De muren van lemen huizen worden gerepareerd door alle losse pleisterwerk te verwijderen. Er ‘rabbic’ - een soort kippengaas - tegenaan te timmeren. Daarvoor gebruikt men een kroonkurk die met een 100 mm spijker die het gaas op zijn plaats houden. Daarna wordt de muur opnieuw afgewerkt met cementmortel.

    Het losraken van de pleisterlaag onstaat altijd door vocht. Omdat in vroeger tijden de lemen ‘stenen’ zonder isolatie op de aarde werden geplaast (vaak zonder fundament) ontstonden vochtige muren. Deze oude muren kunnen worden geisoleerd met bitumen. Daartoe ondergraaft men steeds een meter muur, brengt de isolatie aan, vult de ruimte weer op met stenen. Enzovoort tot de hele muur is gedaan. Er zijn zelfs bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd en een hydrolische methode gebruiken.

    Succes er mee.

  • hbbs

    Water in de betonmolen

    dan

    oude gebruikte lemen stenen in de betonmolen

    dan

    er enkele scheppen kalk bij

    dan

    laten draaien tot er een smeuige substantie ontstaat

    dan

    de muren nat maken

    dan

    de mortel aanbrengen op de muur

    dan

    een beetje laten aan drogen en met een natte spons uit wrijven

    dan

    insmeren met een papje van kalk

    dan

    laten drogen

    dan

    is het klaar.

    Zo doen de Hongaren het heden ten dage nog.

  • Jos

    Is dat ook waterdicht ?

  • elizabeth

    Wat de hongaren ook doen: kaf (je weet wel, van koren) door de leempap mengen. Dan plakt het beter zeggen ze. Leuk is dan wel, dat je soms hier en daar een sprietje uit de lemen muur ziet groeien..Zat er dus nog een graantje tussen het kaf. Gewoon wegplukken en klaar. Voordeel bij dit soort bouwen is dat je makkelijk kleine reparaties kunt doen en oneffenheden weg kunt werken. Gewoon bovengenoemd recept,maar dan in een emmer voor een kleine hoeveelheid, mengen en daarmee weer mooi glad maken.

  • hbbs

    Hallo Jos.

    het heeft een goede water afstotende werking.

    De Hongaren en meer andere Ostbloklanders doen het al eeuwen zo.

    Gr.

  • Edwin

    De huidige juiste en moderne methode van lemen muren herstellen is: slechte delen wegkloppen en een kunstof gaas (blauw) aanbrengen en vastzetten met lange spijkers met bierflesdoppen als kop en dit geheel aansmeren met cement vermengd met geel zand en een kleine hoeveelheid speciale toevoeging.

    De muren worden dus gestuckt met een cement met een speciale (geschikte) samenstelling.

    Vroeger gebruikte men spijkers verbonden onderling met ijzerdraad die de stucklaag op de lemen muren moest vasthouden. Deze techniek is inmiddels achterhaald voor de moderne methode met kunstof gaas.

    Deze herstelmethode wordt zowel aan de buiten en binnenkant gehanteerd. Ook is het aan te raden om in de onderste leemlaag van de muren stenen te metselen. De leemlaag wordt hier gedeeltelijk weggekapt en er worden bakstenen in geplaatst (gemetseld). Hierdoor worden de onderkant van de lemen muren die vochtig worden beter beschermd en harder. Natuurlijk over het geheel een goede stucklaag en een goede afdichtende soort granol laag. De ademende werking van het lemen huis gaat hier echt niet mee verloren. Als je een lemenmuur niet goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, dan zal het teveel vocht gaan opnemen en zelfs op den duur kunnen instorten.

    Menig Hongaars huis of schuur van leem die niet goed was onderhouden, is door de vele regenval van de afgelopen zomer ingestort. Lemen muren moeten dus wel degelijk goed onderhouden worden en worden voorzien van een waterafwerende stucklaag.

    Onze tanja is op deze manier gerenoveerd door Hongaarse vakmensen.

    Het zal vast niet de enige (juiste) methode zijn. Wel weet ik dat wat ik hierboven heb beschreven nu vaak wordt toegepast.

    Wij zijn in ieder geval erg tevreden over deze renovatie methode van de lemen muren!