Vandaag een mooie rit gemaakt naar Gyümölcsény, een klein dorpje in de heuvels van Zselic in Zuidwest-Hongarije. Daar kwam ik niet geheel bij toeval terecht bij Cisca Ansem.
Zij kocht In 2005 kochten samen met haar man een oude boerderij in het dorp. De heuvels rondom het dorp zijn prachtig en zij raakten op slag verliefd op de plek boven op de Szölöhegy. Een aantal kleine verwaarloosde Wijngaardes vroeg om herstel in oude glorie en zij wisten meteen wat zij wilde doen.
Zij maakten op deze paradijselijke plek hun droom waar, samen met mensen uit het dorp ontwikkel en exploiteer zij een wijngoed. Het heet Hegyem, dat is Hongaars voor ‘mijn berg’.
Zij runnen het wijngoed vanuit hun boerderij. De voormalige stal van de boerderij is omgebouwd tot een prachtige wijnmakerij en ondertussen een mooie wijnkelder. Daar maken zij met passie mooie Hongaarse wijnen. Zij zijn, samen met een andere biologische wijnmaakster, tegenwoordig het enige geregistreerde wijnbedrijven in het dal.
De andere wijngaarden leveren alleen wijn voor eigen gebruik.
Biologische wijnen
Zij willen zo duurzaam mogelijk druiven telen en we maken op dit moment de overstap naar biologische wijnbouw. In dit vijfjarige proces brengen zij al hun kennis over in grondbewerking en vergroten zij de biodiversiteit in de wijngaard. Zij zorgen er zo voor dat de wijnstokken op natuurlijke wijze sterker worden, maar ook dat ze mineralen beter opnemen, wat de smaak weer ten goede zal komen.
Hun wijnen
Zij maken de wijnen op ambachtelijke wijze, waarbij zij de wijnen zoveel mogelijk zonder extra ingrepen laten rijpen.
Zij werken met flessen van het bordeaux type: doorzichtige flessen voor de witte wijnen en groen voor de rode. Zij hebben bewust voor de lichte flessen gekozen omdat ze minder belastend voor het milieu zijn. Ook de transportkosten en de CO2-uitstoot zijn voor lichte flessen lager dan voor de zware fles met diepe ziel.
Hun rode wijnen krijgen de malo (malolactische gisting) op natuurlijke wijze en als het even kan filteren zij de wijn niet. Via natuurlijke bezinking worden de rode wijnen helder en het kan dus voorkomen dat u depot in de fles aantreft.
De witte wijnen worden wel gefilterd om te zorgen dat ze op de fles niet meer hergisten. Het gebruik van sulfiet houden we zo laag mogelijk, maar is onontkoombaar om de wijn goed houdbaar te maken.
In de wijngaard staan enkele karakteristieke Hongaarse rassen. Het zijn rassen die goed passen bij de grondsoort van onze hellingen.
Voor meer informatie http://www.hegyem.nl/