bloedverdunners/INR meter

  • Elsje

    Ik heb even in de archieven gekeken maar ik kwam toch niet heel veel tegen over mensen die bloedverdunners gebruiken, dus ik probeer het nog een keer.

    Zijn er hier mensen die verdunners gebruikten in Nederland die vervolgens in Hu zijn gaan wonen? Hoe gaat dat met de controles?

    En vooral: Zijn er mensen die ZELF hun INR (bloedstollingswaarde) meten dmv een coaguchek (speciaal apparaat hiervoor) en zijn er artsen in Hu die bekend zijn met dit apparaat?

    Ik ga over een paar weken weer op controle bij het lab in Amsterdam en ga ze melden dat ik ga emigreren, het liefst kom ik daar aan met een verhaal dat ik zonder probleem hiermee in Hongarije kan wonen, maarja.. ik heb dus geen verhaal want tot nog toe heb ik maar 1 persoon gevonden die verdunners slikt en die doet maar wat..(zonder controles)

    Ik hoop dat iemand meer weet,

    groetjes

    Sonia

  • Karel Stromph

    Sonia,

    Om te beginnen vraag een Europees Medisch Paspoort, bij je huisarts of de specialist. Daarin staan de medicijnen ook in de farmacologisch generische namen vermeld. Je hoeft dus niet bang te zijn, dat merkverschillen problemen veroorzaken.

    Ik heb begrepen, dat de verzekeraar - hier in Nederland - de Coagucheck XL (apparaatje) volledig vergoedt. Het is dus zaaks, dat je vóór je vertrek (en eventuele uitschrijving) zo'n ding aanschaft (als je het nog niet hebt).

    Helaas zijn de diverse soorten bloedverdunners (zijn eigenlijk stollingremmers, anticuagulantia) voor diverse dignoses bestemd. In het Hongaars heten ze dan ook “véralvadásgátló” (antistolling) medicijnen.

    Syncumar, Marfarin Marevan, Warvarin en vele soorten kumarins en zelfs Pradoxa zijn in Hu beschikbaar, (om je een idee te geven, de laatste kost pakweg F. 15.000 (€ 50?) per maand).

    Ik neem aan dat je Hongaars spreekt, wip een apotheek binnen met je doosje en begin daar vragen te stellen, de behandeling is ALTIJD onder begeleiding van een specialis. Hopelijk woon je niet ver van een plaats met een groot ziekenhuis.

    Ik geloof dat Fons A.R. hiervan (veneuse trombose) veel afweet. En marianecaz heeft ook een topic gestart terzake van (arteriële) trombose.

    Sterkte ermee, Groet, Karel

  • Beela

    Ik heb hier in hu een trombose gehad,die is gepasseerd,zonder dat ik er iets vervelend aan over gehouden heb,

    maar sinsdien neem ik wel Syncomar.

    De eerste 2 maanden ,moest ik wekelijks op controle,teneinde de INR te kunnen bepalen.

    dat is dan afgezwakt naar 2 wekelijks,en nu al naar maandelijks.

    Ga je naar de door de ziekenkas betaalde huisdokter,dan zal die geen bloed trekken,maar je doorverwijzen naar de afdeling Trombolia ,in het ziekenhuis,waar men je gratis bloedonderzoek aan bied.

    Ga je naar een privedokter,dan betaal je ong 5000 huf,voor het onderzoek.

    Ik krijg telkens voorschrift voor 3 maand Syncomar,en betaal dan 6900 huf.

    succes,

    Dirk-paul

  • A.R

    Hallo Sonja,

    Ik ben geen medicus.

    Had op 50 jaar een diepveneuze trombose.

    Neem sindsdien dagelijks een bloedverdunner nl marevan en om de 3 dagen een azoflow en dit sinds 15 jaar. Mijn gezondheid is nu zelfs beter dan vroeger.

    MIJN BEVINDINGEN ZIJN DE VOLGENDE/

    INR bepaling via bloedprikken is intezrnationaal en geeft geen problemen in Hongarije

    min alle 2 maanden laat ik bloeprikken.

    ben op de hoogte van zelf de INR waarde met een toestel te bepalen , maar ben daarvan afgestapt, gezien ik toch nog met dokter de behandeling moest bespreken.

    aankoop van marevan geeft wel problemen in Hongarije, dus breng ik dit van België mee.

    kostprijs van de bloedverdunners op basis van warfarine, dit zijn er zeker 3, zijn in België spot goedkoop, ook voor de mutualiteit.

    heb een kaartje bij mijn paspoort met de medicatie

    heb een ampoule vit-K en fractieparine in de buurt dwz thuis, in de auto en thuis in Hongarije

    PS. Er komt in België een nieuwe verdunner verkrijgbaar. De werking is zoals op basis van warfarine dwz werking op het vit-K complex.

    voordeel van het nieuw medicament is dat de werking veel stabieler en langer is. Dwz bloedprikken en INR meten zal praktisch sterk verminderen.

    nadeel is dat het, in België , nog niet verkrijgbaar is en dat mogelijk de eerste periode er geen tussenkomst van de mutualiteit zal zijn.

    Wil je meer van informatie wetren ivm met mijn ervarinen dan kan ik dat via dit forum of via een privé melding.

    Ik wens eje een goede gezondheid toe en zeker niet panikeren hoor.

    Mvg.

    Fons

  • konijnvis

    Hallo Sonja,

    Ik ben bijna een jaar geleden naar Hongarije geemigreerd. In Nederland heb ik via de trombosedienst een CoaguChek gekocht. Daardoor kan ik de INR elke 2 weken zelf meten en via internet doorgeven aan de trombosedienst in Nederland. Indien nodig passen zij het doseerschema aan. De kosten hiervan betaal ik zelf want ik ben in Hongarije verzekerd. Eenmaal per jaar moet ik naar de trombosedienst in Nederland voor controle en dan krijg ik nieuwe naalden en teststrips voor een een jaar mee. Voor mij is dit een ideale oplossing.

    M.vr.gr.

    Ad

  • A.R

    Hallo,

    Kan jij of andere misschien de gegevens van de trombosedienst in Nederland doorgeven aub?

    Dank bij voorbaat.

    Mvg.

    Fons

  • Elsje

    Bedankt voor alle informatie!

    Ik ben momenteel al een paar jaar in het bezit van een CoaguCheck, deze heb ik van de trombosedienst gekregen en ik meet elke 2 weken mijn INR. (dat wil de trombosedienst, die frequentie)

    Naar ik begrijp van Dirk-Paul en Fons hoeft dat in Hongarije minder vaak, dat zou prettig zijn.

    Ad: je moest het apparaat zelf kopen omdat je in Hongarije verzekerd bent? (wat koste dat?) Waarom laat je de controles in Nederland doen terwijl je in Hongarije verzekerd bent?

    Wellicht omdat ze daar inderdaad het apparaat niet kennen? Verder lijkt mij dit een fijne oplossing.

    Ik heb jaren terug een doseercursus gekregen dus ik hoef in elk geval geen doseringsaanpassingen te krijgen, die doe ik zelf, het zou mij om de controles gaan en de strips/naalden voor het apparaat, en evt de vergoedingen/kosten.

    Een medisch paspoort heb ik altijd op zak, dus dat is goed geregeld, ik gebruik Marcoumar.

    Fons: wat zoek je aan gegevens van de trombosedienst? Ik ga naar de Atal op de Willemsparkweg in Amsterdam, gegevens zijn makkelijk op te zoeken..

    groetjes

    Sonia

  • A.R

    Hallo Sonja,

    Wel ik weet dat er vroeger aan een Nederlandse universiteit een trombose stichting was. Ik denk dat ze verbonden was aan de unief van Utrecht. Je kon daar interessante gegevens over trombose opzoeken.

    Ik werd en wordt goed opgevolgd in België en het is niet de bedoeling om een eigen behandeling op te stellen. Dat laat ik aan medisch personeel. De stichting is wel belangrijk om bv iets te vernemen over nieuwe medicatie.

    Ik heb oa deze Nederlandse stichting geraadpleegd toen ik merkte dat het medicament marevan, op normale wijze , niet verkrijgbaar was in de apotheken in Hongarije. Dat is ook voor mij onegrijpbaar, waarom een bepaald medicament niet verkrijgbaar is in de ganse EU.

    De Hongaarse specialisten adviseerden om dan maar een derivaat te gebruiken en de active stof om te rekenen. Daar was ik dan wel tegen want dat is experimenteren.

    Waarom ik kies voor bloedprikken en meting van INR. Wel dat is telkens een bezoek aan een huisarts en dan kan je de algemen toestand van je gezondheid ook nog eens doornemen en de huisarts moet ook leven. Ik betaal trouwens daarvoor.

    De coördinaten van de trombose stichting heb ik al bekomen , dus deze vraag ik ook in orde.

    Ik wens je een goede gezondheid toe en veel succes in Hongarije.

    Mvg.

    Fons

  • Karel Stromph

    Waar ik reuze benieuwd naar ben - medisch paspoorthouders - hebben jullie inderdaad een Eu medisch paspoort? Met 11 talen-tekst?

    Voorts uit fysiologische nieuwsgierigheid: is er iets gezegd door de specialist omtrent het ZONNEBADEN? (langdurig blootgesteld worden aan zonlicht).

    Groet, Karel

  • A.R

    Hallo Karel,

    Ik heb geen echt medisch paspoort.

    Ik heb wel een boekje waar al mijn medische gegevens opgenomen zijn.

    Bij mijn ID-kaart bewaar ik wel een kaartje met de vermelding van het gebruik van bloedverdunners en welke soort. Dat kan belangrijk zijn bij ongevallen, zodat de medische hulpdiensten zeker weten wat ze best niet doen. Een injectie met bv fractieparine zou welk eens ernstige gevolgen kunnen hebben.

    Wat ik altijd bij heb is een potje met daarin bloedstelpende watjes.

    Blootstelling aan zonlicht is voor mijn geen probleem meer. Ik let in de zomer wel op hoor. Mijn rug is toch al totaal doorgebrand door vroeger werk in hevig zonlicht.

    Mvg.

    Fons