Optrekkend vocht / Lemen muur

  • Martin_Natasja

    Hallo allemaal,

    Wij zitten met het volgende probleem.

    De kopse kant van onze Tanya is in 2009 gerenoveerd en voorzien van nieuw pleisterwerk.

    Afgelopen zomer kwamen we erachter dat delen van de muur opeens hol klonken.

    We hebben contact gehad met een aannemer en hij gaf aan dat de muur nat was tot ca 2 meter hoog.

    Zijn idee was om een carport te bouwen waardoor er geen regen meer op de muur komt en vervolgens het pleisterwerk te vervangen door tegellijm.

    Wij merken dat boven de 2 meter van de grond er niks aan de hand is dus hebben wij nogal wat vraagtekens bij de gekozen oplossing want wij denken dat het optrekkend vocht is.

    Het is geen groot probleem (achtergevel plus ca 3 mtr van de zijgevels) maar we willen het wel oplossen.

    Concreet :

    Zou de oplossing van de aannemer gaan werken ?

    Wat kunnen we zelf doen om het vochtprobleem op te lossen ?

    Vast bedankt voor de moeite

    Martin

  • Eugene

    We hebben ons huisje (leem) opnieuw laten bepleisteren, er werd ons geadviseerd om i.v.m. eventueel optrekkend vocht dranage rondom de muren aan te brengen, deze bestaat uit : een greppel +/- 60cm diep en 50cm breed gevuld met groffe kiezel waarin een dranage buis is gelegd, het eind van de buis moet natuurlijk wel wat afwateren.

  • Karel Stromph

    En helpt het?

    Groet, Karel

  • Eugene

    Geen idee of het helpt, we hebben geen last van vocht, maar het was een betrouwbaar advies, en daar we het pleisterwerk ook in de toekomst willen behouden hebben we de dranage wel uitgevoerd

    In Nederland wordt er zelfs tegenwoordig dranage onder weilanden enz. gelegt, ik neem aan dat een boer dit niet voor niets doet.

    Succes met je probleem

  • franky-p

    ook wij hadden enkele jaren last van optrekkend vocht( het waren wel stenen muren) we hebben toen drainagebuis uit nl meegenomen, want niemand wist destijds waar het te koop was. reeds het volgende jaar waren de muren dusdanig opgedroogd dat we de buitenkant konden laten bepleisteren. tot op heden nog steeds geen last van vocht

    succes frank

  • gea

    Hallo Martin,

    Wij hebben rondom het huis een betonrand van zo'n 60 cm laten storten (tegen de muur) en de regenpijpen anderhalf meter laten verlengen (horizontaal) zodat al het regenwater wat verder van het huis af in de grond komt. Dit scheelt enorm.

    Wellicht is het op de foto's op onze website wel zichtbaar.

    Groeten,

    Gea

    www.naarhongarije.nl

  • Martin_Natasja

    Iedereen bedankt,

    We gaan in het voorjaar drainage aanleggen

    Martin

  • Jan

    Hallo Martin,

    Ik zie dat je besloten hebt om drainage aan te leggen. Of dat de oplossing is is natuurlijk nog de vraag.

    2 meter hoog optrekkend vocht klink mij heel onwaarschijnlijk. Je aannemer zou wel eens gelijk kunnen hebben. Misschien zit het probleem wel in het pleisterwerk.

    Het kan zijn dat het pleisterwerk te veel vocht doorlaat maar het omgekeerde kan ook. Vooral als je muren van leem zijn (daar gaan we weer) moet je pleisterwerk voldoende vocht doorlaten om de muren te laten ademen. Een stenen muur mag je waterdicht afsluiten als je voldoende ventileert in huis.

    Laat dus nog maar eens goed een deskundige kijken voordat je maatregelen neemt. Overigens, drainage kan nooit kwaad dus schade kun je er niet mee toebrengen.

    Groetjes,

    Jan

  • Karel Stromph

    De sloot is het rudiment van drainage. Het rust op de principes van communicernde vaten. De hoogte van het water in de sloot is gelijk aan de hoogte van het water in het ingesloten land. Je moet wel iets vinden om het niveau van het slootwater te beheersen. Maar aangezien je toch een gleuf moet graven voor een poreuse drainagebuis, zou je het eerst met een sloot kunnen uittesten. Alleen je moet wel oppassen voor je kinderen en je huisdieren. Vandaag zag ik op het 8 uur journaal hoe een olifant in de sloot, rondom zijn court, viel (en zijn ene tand brak).

    Groet, Karel

  • Jan

    Je theorie over de communicerende vaten klopt prima. En je moet inderdaad het water beheersen.

    Een sloot vlak bij een fundering (voor zover die er is) graven en open later is niet zo slim. De fundering zal zeker vorstschade oplopen.

    En als er geen goede fundering onder de tanya zit loop je het risico dat heel de zaak instort.

    Dus een sleuf graven ok. Maar dan ook zo snel als mogelijk weer dicht maken.

    Groetjes,

    Jan